Ohjeet tapahtumajärjestäjälle

7 askeleen ohjelma eli kuinka järkkään tapahtuman

1. Kehittele tapahtumaidea. Taidenäyttely kantabaarisi seinille? Akustinen keikka läheisessä puistossa? Vai ambientteos omassa olohuoneessa? Vai sittenkin katutaidetta? Pohdi, millaista alakulttuuria haluat tarjota kansalaisille. Entä kuka voisi jeesata sinua järjestelyissä? Kun ajatuksesi on kirkastunut, siirry seuraavaan kohtaan ja aloita järjestelyt.

2. Etsi tapahtumapaikka. Soita lähikuppilan omistajalle / tyhjän liiketilan omistavalle sukulaiselle / kotikaupunkisi nuoriso- ja kulttuuritiloista vastaavalle virkamiehelle tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, jolta saa luvan kotitalosi kerhohuoneen käyttöön. Esittele itsesi ja kerro Alakulttuuripäivästä sekä tapahtumaideastasi. Kun olet saanut establishmentiltä siunauksen tapahtumallesi, siirry seuraavaan kohtaan ja aloita ajatustyö.

3. Pohdi olemassaoloa. Tarvitaanko tapahtumaani muuta kuin sähkökitara, mikrofoni ja vahvistin? Vai riittävätkö pelkät spraymaalit? Tarvitaanko jotain muuta? Tee suunnitelma. Kirjaa se paperille tai talleta mieleesi. Tärkeintä on, että suunnitelma on olemassa. Varmista, että toimit hyvässä hengessä.*

4. Mieti rahaa. Vaikka kulttuurille on vaikeaa laittaa hintalappua, sen tekemisestä syntyy aina kuluja. Perttu Häkkisen säätiö tukee Alakulttuuripäivän tapahtumien järjestämisestä syntyviä kuluja, mutta älä laske niiden varaan. Toimimme itsekin tee-se-itse-hengessä, eikä rahakirstumme ole pohjaton kaivo. Lisätietoja apurahoista löytyy täältä.

5. Ilmoita tapahtumasi alakulttuupaiva.fi-sivustolle. Kerro kaikelle kansalle, mitä olet tekemässä. Perttu Häkkisen säätiön nettisivulla on karttasovellus, johon Alakulttuuripäivän tapahtumajärkkääjät voivat syöttää tiedot tapahtumista. Kirjaa sinne tapahtuma-aika, -paikka ja kuvaus tapahtumasi sisällöstä.

Aloita rekisteröitymällä sivustolle, kirjaudu sen jälkeen tunnuksillasi ja lisää sen jälkeen tapahtumasi. Huom! Voit laittaa alustavilla tiedoillakin ja täydentää myöhemmin, kun ohjelma tarkentuu.

6. Levitä sanaa. Tapahtumien vieraat voivat etsiä tapahtumia Alakulttuuripäivää varten tehdystä karttasovelluksesta, mutta tapahtumaa kannattaa mainostaa. Soita kavereille. Tekstaa. Laita julisteita baarin seinään. Someta. Huuda puskaradioon.

7. Nauti taiteen tekemisestä. Hyvä seura ja yhdessä tekeminen ovat tärkeä osa kulttuurin tenhoa. Nauti tapahtumastasi, taiteen tekemisestä ja nosta malja suomalaiselle alakulttuurille!

*Perttu Häkkisen säätiö ei ota vastuuta Alakulttuuripäivän tapahtumien sisällöstä tai järjestelyistä. Säätiö tukee yksittäisiä tapahtumia taloudellisesti, mutta ei ole muuten osallisena järjestelyistä. Tapahtumajärjestäjät vastaavat itse tapahtumansa järjestelyistä, turvallisuudesta ja sisällöstä.

Toimi näin lisätäksesi tapahtumasi

  1. Rekisteröidy
  2. Kirjaudu sisään
  3. Lisää tapahtuma

Turvallisuus

Kulkutauti riivaa, joten huomioithan lähimmäistesi terveysturvallisuuden ja viranomaisten voimassa olevat ohjeet ja noudatat niitä. Pidetään välimatkaa ja maskia, jos näin kehotetaan. Tapahtumissa ei syrjitä ketään ja kaikki saavat tulla paikalle omana outona itsenään. 

Huomioithan myös järjestyslain ja paikalliset järjestyssäännöt toimien niiden mukaisesti, niin kaikilla on kivaa ja saadaan juhlia ensi vuonnakin.